Μια σπεσιαλιτέ από την Κύμη για να μαγειρέψεις το στιφάδο μοσχάρι παραδοσιακό θα βρεις παρακάτω, όπως το φτιάχνανε οι χωριανοί και το καταγράφει η γιαγιά στο τετράδιο με τις συνταγές της. Σερβίρεται σαν κυρίως γεύμα και συνοδεύεται από ρύζι, πατάτες τηγανιτές ή μακαρόνια.
Υλικά
- 2 κιλά κρέας μοσχάρι
- 2 κιλά κρεμμύδια
- 1 σκόρδο
- 3 φύλλα δάφνη
- λίγο πιπέρι
- μπαχάρι ακοπάνιστο
- 1 ντομάτα
- 400 γραμ. λάδι
- λίγο αλάτι
- μισό ποτήρι του κρασιού ξύδι
Διαδικασία
Βήμα 1
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και καθαρίζουμε τα κρεμμύδια.
Βήμα 2
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα.
Βήμα 3
Προσθέτουμε το σκόρδο σε σκελίδες ακαθάριστες.
Βήμα 4
Αν δεν έχουμε ντομάτα φρέσκια, διαλύουμε σε μισό ποτήρι του κρασιού νερό 1 κουτάλι του γλυκού ντοματοπελτέ.
Βήμα 5
Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, το ξύδι και το λάδι.
Βήμα 6
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Βήμα 7
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει επί 3 – 4 ώρες σε σιγανή φωτιά, χωρίς να το ξεσκεπάσουμε.
Βήμα 8
Το στιφάδο μοσχάρι παραδοσιακό είναι έτοιμο και σερβίρεται συνήθως ζεστό.