Σε διαβούλευση θέτει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Λιμένα Κύμης, του «Οργανισμού Λιμένων Νήσου Ευβοίας», το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων, με στόχο την αξιοποίηση και του εν λόγω περιουσιακού στοιχείου. Ο Λιμένας Κύμης ανήκει στους Λιμένες Μείζονος Ενδιαφέροντος και εξυπηρετεί πολλαπλές χρήσεις, όπως τουριστική και αλιευτική. Οι κύριες επενδύσεις που προβλέπονται στο Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (Π.Ε.Α.Λ.) για το λιμένα Κύμης περιλαμβάνουν λιμενικά έργα αποκατάστασης θωράκισης του προσήνεμου μώλου, κατασκευή υποδομών για την εξυπηρέτηση του υδατοδρομίου και κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων. Ο λιμένας βρίσκεται στο Κεντρικό Ανατολικό τμήμα της νήσου Ευβοίας. Αποτελεί τον κύριο λιμένα του νησιού σε όλη την Ανατολική του πλευρά. Βρίσκεται σε απόσταση 25 ν.μ. από τον λιμάνι Λιναριάς της νήσου Σκύρου. Το συνολικό κόστος υλοποίησης των έργων εκτιμάται σε 9.146.400 ευρώ περίπου (χωρίς Φ.Π.Α.), σύμφωνα με το Π.Ε.Α.Λ.

 

Πρακτικά, η μελλοντική ανάπτυξη του λιμένα αφορά στη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης του δυναμικού της υφιστάμενης εγκατάστασης μέσω:

 

της επέκταση του υφιστάμενου τουριστικού λιμένα σκαφών αναψυχής,

της βελτιστοποίησης της διάταξης των χρήσεων στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης για την αποφυγή ανεπιθύμητων μίξεων ή συγκρούσεων,

την εισαγωγή νέων χρήσεων (υδροπλάνο ναυταθλητισμός),

των απαραίτητων έργων και επεμβάσεων για τον ασφαλέστερο ελλιμενισμό και την ασφάλεια της λιμενικής εγκατάστασης,

την καλύτερη οργάνωση της αποβάθρας εξυπηρέτησης ακτοπλοΐας – κρουαζιερόπλοιων,

την ανάπτυξη των απαραίτητων κτιριακών υποδομών και

την καλύτερη οργάνωση των προσβάσεων.

Οι επεμβάσεις αυτές ενισχύουν τον επιβατικό – τουριστικό – αλιευτικό χαρακτήρα του λιμένα, χωρίς να διαφοροποιούν τον συνολικό χαρακτήρα του και να ανατρέπουν τη βασική διάταξη χρήσεων. Αποτέλεσμα της μελέτης αυτής και των συνακόλουθων διαδικασιών και έργων θα είναι η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη, της περιοχής του Δήμου Αλιβερίου-Κύμης και ειδικότερα του Δ.Δ. Κύμης, όσο και γενικότερα του Νομού Ευβοίας.

Θέτοντας τους παραπάνω στόχους και σε συνέχεια σχετικών διαβουλεύσεων εντοπίστηκαν τα έξης έργα- επεμβάσεις:

  • Εξωτερικά έργα προστασίας λιμένα – Ενίσχυση θωράκισης προσήνεμου μώλου
  • Κατασκευή εξέδρας υδροπλάνων
  • Επέκταση υφιστάμενου τουριστικού λιμένα
  • εγκατάσταση προβλήτας από-επιβίβασης ναυταθλητικών σκαφών
  • Κτιριακά Έργα και Διαμορφώσεις Χερσαίων Χώρων

Ποιες παρεμβάσεις προβλέπονται

Ειδικότερα, η αναπτυξιακή πρόταση του Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (Π.Ε.Α.Λ.) Κύμης περιλαμβάνει τα κάτωθι έργα – παρεμβάσεις:

1. Λιμενικά Έργα

  • Εξωτερικά έργα προστασίας λιμένα – Ενίσχυση θωράκισης προσήνεμου μώλου: Στο πλαίσιο της παρούσας προτείνονται έργα αποκατάστασης του τμήματος 500μ περίπου εσωτερικά του οποίου υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα. Σε επόμενο μελετητικό στάδιο θα καθοριστούν τα όρια και οι συνθήκες λειτουργίας του τμήματος αυτού ώστε να καθίσταται \ ασφαλές για τους χρήστες του.
  • Κατασκευή εξέδρας υδροπλάνων: Η εγκατάσταση εξυπηρέτησης υδροπλάνων χωροθετείται παραπλεύρως της περιοχής εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων εκτός της ζώνης θαλάσσιας και χερσαίας του τουριστικού καταφυγίου, και περιλαμβάνει την εξέδρα υποδοχής του υδροπλάνου, η οποία προτείνεται από ελαφρού τύπου πλωτή κατασκευή. Η πρόσβαση από το μώλο στην εξέδρα θα γίνεται με κατάλληλη κλίμακα-ράμπα πεζών με μεταλλικά κιγκλιδώματα ασφαλείας. Η εξέδρα θα έχει διαστάσεις κάτοψης, κατ’ ελάχιστον 15x6m, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής από – επιβίβαση των επιβατών.
  • Επέκταση του υφιστάμενου Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών: Προτείνεται η τροποποίηση χωροθέτησης / επέκταση του υφιστάμενου Καταφυγίου Τουριστικών σκαφών, όπως τεκμηριώθηκε στην παράγραφο των εναλλακτικών λύσεων. Η μελέτη και αδειοδότηση του Καταφυγίου θα γίνει σύμφωνα με τον ν.2160/93 για τους τουριστικούς λιμένες όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα. Η πρόταση για το τουριστικό καταφύγιο ορίζει δυναμικότητα 107 περίπου σκαφών. Η διαμόρφωσή του περιλαμβάνει προβλήτες από πλωτά στοιχεία. Σημειώνεται ότι, οι πλωτοί προβλήτες δίνουν τη δυνατότητα μετακίνησης και προσαρμογής της κατανομής των σκαφών στις συνθήκες που θα επικρατούν καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας της. Πιο συγκεκριμένα θα χρησιμοποιηθούν δύο (2) πλωτοί προβλήτες 100μ. έκαστος με συνολικό μήκος 200μ. Το απαιτούμενο συνολικό μήκος των πλωτών συστημάτων θα πραγματοποιηθεί με τη σύνδεση ανεξάρτητων πλωτών στοιχείων ενδεικτικού μήκους εκάστου 10 ή 15 ή 20 μέτρων.
  • Εγκατάσταση πλωτού προβλήτα από-επιβίβασης ναυταθλητικών σκαφών: Η εγκατάσταση πλωτού προβλήτα για την εξυπηρέτηση από-επιβίβασης ναυταθλητικών σκαφών θα γίνει παράλληλα με το κρηπίδωμα πλησίον της υφιστάμενης νηοδόχου. Ο προβλήτας θα έχει διαστάσεις κάτοψης, 2,5x16m, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής από – επιβίβαση των ναυταθλητικών σκαφών.

2. Κτιριακά Έργα και Διαμορφώσεις Χερσαίων Χώρων

  • Κτίρια Προσήνεμου Μώλου (Βόρειο Τμήμα Λιμένα): Η υφιστάμενη κατάσταση των χερσαίων χώρων του προσήνεμου μώλου, εξυπηρετεί με εξαιρετικά περιορισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις μόνον την ακτοπλοϊκή δραστηριότητα (οχηματαγωγά από/προς Σκύρο). Οι δραστηριότητες των μεσαίου μεγέθους αλιευτικών σκαφών που χρησιμοποιούν την ζώνη των κρηπιδωμάτων κοντά στην γέννεση του προσήνεμου αλλά και των κεντρικών κρηπιδωμάτων, δεν εξυπηρετούνται από κάποιο κτίριο ή κτίσμα στην περιοχή εντός χερσαίας ζώνης. Η παρούσα μελέτη διατηρεί την υφιστάμενη ακτοπλοϊκή δραστηριότητα, προτείνει την χωροθέτηση κτιριακών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των αλιευτικών, προβλέπει την συγκέντρωση των βοηθητικών χώρων και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του λιμένα μαζί με την πλάστιγγακαι οργανώνει τις θέσεις στάθμευσης οχημάτων σε έναν χώρο ελεγχόμενο κοντά στην είσοδο (Βόρεια είσοδο) του λιμένα.
  • Κτίρια Εγκάρσιου Μώλου (Νότιο Τμήμα Λιμένα): Η παρούσα μελέτη έχει ήδη προβλέψει τη εξυπηρέτηση των βασικών επιβατικών χρήσεων ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας στις περιοχές των κρηπιδωμάτων του νότιου τμήματος. Κι επιπλέον έχει προβλέψει την χωροθέτηση της μελλοντικής εγκατάστασης επιβατικής γραμμής με υδροπλάνα. Η αρχιτεκτονική πρόταση χωροθετεί στο νότιο τμήμα του λιμένα λειτουργίες και δραστηριότητες που αναμένονται να προκύψουν από τις πιο πάνω χρήσεις, κυρίως για την εξυπηρέτηση των αναγκών του επιβατικού κοινού, πάντοτε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς παραδοχές και επικεντρώνεται στην οργάνωση των κινήσεων οχημάτων και επιβατών με τον βέλτιστο τρόπο. Λειτουργίες όπως: εξυπηρέτηση και πληροφόρηση επιβατών ακτοπλοΐας, αναμονή επιβατών οχηματαγωγών, γκισέ εισιτηρίων για όλα τα μεταφορικά μέσα, υποδοχή και έλεγχος επιβατών υδροπλάνων, αναμονή επιβατών υδροπλάνων, υποδοχή και έλεγχοι επιβατών κρουαζιερόπλοιων, αναψυκτήριο/snack bar, χώροι υγιεινής/WC (συμπερ. ΑΜΕΑ), κα.Υπηρεσίες όπως: Λιμεναρχείο, Λιμενική Αστυνομία, Τελωνείο, Τουριστικές πληροφορίες, κ.α.

3. Η/Μ Έργα.

4. Ελεύθεροι χώροι

kimialiverionline

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]